רחה פריאר 9 מגדל M-Tower קומה 8, באר שבע

א׳-ה׳ 08:00-18:00

משמורת ילדים - הסדרי ראייה | אילו אפשרויות קיימות בהליך הגירושין?

ליצירת קשר

כשמדובר בהסכם גירושין, אחד הנושאים הרגישים והנפיצים ביותר הוא משמורת ילדים או הסדרי ראייה, היינו – ההחלטה מתי יראה כל אחד מהורים את הילדים ולכמה זמן.

  סוגיה זאת היא אחת הסוגיות שמעסיקות מאוד את ההורים ואת בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים כאחד. אז מה אומר החוק ומהן האפשרויות העומדות בפני בני הזוג? כל הפרטים במאמר שלפניכם.

מה אומר החוק אודות משמורת ילדים?

על מנת להבין את המשמעות החוקית של המושג "משמורת ילדים", חשוב לדעת, כי בישראל קיימת הבחנה ממשית בין אפוטרופוסות לבין משמורת. אפוטרופוסות הינה החובה והזכות לדאוג לכל צורכיהם של קטינים, לרבות צרכים בריאותיים, חינוכיים ואחרים), כאשר ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם, גם אם הם מחליטים להיפרד.

משמורת, לעומת זאת, היא ביטוי המתייחס למקום הלינה וההימצאות של הילד במהלך השבוע. ברוב המקרים מוגדר הורה יחיד שעליו מוטלת החזקה על הילד כל עוד הוא בגדר קטין, אולם במקרים מסוימים ההורים מחליטים לקיים משמורת משותפת – היינו – לחלק ביניהם שווה בשווה את המשמורת, כך שחצי שבוע הילד נמצא אצל הורה אחד ובחצי השבוע האחר – הוא נמצא אצל ההורה השני.

הביטוי "משמורת ילדים" עצמו אינו מופיע בחוק הכשרות והאפוטרופסות, אלא נוצר על ידי בתי המשפט על מנת לאפשר להורים את הבחירה.

כמובן שהחלטת ההורים צריכה להיבחן על ידי בית המשפט, אשר שם לנגד עיניו קודם כל את טובת הילד, ואם הוא ימצא שההחלטה פוגעת בילד הוא יכול שלא לאשר את החלטת ההורים, גם אם היא התקבלה בהסכמה מלאה של שניהם.

סמכות בתי המשפט

בהמשך לאמור לעיל, חשוב לציין כי הסמכות המקורית לדון בשאלת משמורת ילדים ולפסוק מי מההורים יקבל את החזקה על הילד נתונה ברשותו של בית המשפט לענייני משפחה.

גם בית הדין הרבני הינו בר סמכא לעשות כן מכוח היות סוגיית המשמורת כרוכה תמיד בסוגיית תביעת גירושין או מכוח ההחלטה של שני הצדדים.

מה שקורה בפועל הוא, שמי שמקבל את ההחלטה הסופית בדבר המשמורת היא הערכאה המשפטית שבה החל תהליך תביעת הגירושין עצמו. חשוב לציין, כי ידועים בציבור, בני זוג נשואים מאותו מין או בני זוג נשואים המשתייכים לדתות שונות – יגישו את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה בלבד.

אז מי קובע בפועל את החזקה על הילד?

ההחלטה הראשונית מצויה כמובן בידי ההורים. הם אלה שצריכים להחליט ביניהם איך יחלקו את המשמורת על הילד.

למרות זאת, מי שמקבל בסופו של דבר את ההחלטה הוא הערכאה המשפטית שבה החל הדיון בתביעת הגירושין, ולכן אם ההחלטה שאותה קיבלו ההורים לא מקובלת על השופטים או שההורים לא מצליחים לקבל החלטה בינם לבין עצמם – מתערבת הערכאה המשפטית ומקבלת את ההחלטה, כאשר טובת הילד עומדת תמיד לנגד עיניה.

על מנת לקבל את ההחלטה, הערכאה המשפטית מפעילה גורמים נוספים כמו עובדים סוציאליים לצורך הכנת תסקיר על המצב המשפחתי ואם זה לא מספיק אז גם פסיכולוגים, וזאת על מנת להבין את הלך הרוחות במשפחה ולקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבור הילדים.

גם לילדים עצמם יש זכות להביע את רצונם בפני בית המשפט, ובית המשפט חייב להתחשב ברצונם, אלא אם יהיה ברור לחלוטין שהקשבה לרצון הילדים תפגע בהם יותר.

האפשרויות הקיימות בנוגע למשמורת ילדים הן:

  • משמורת יחידנית – הורה אחד בלבד מקבל חזקה מלאה על הילדים. במקרה כזה הילדים נמצאים אך ורק אצל הורה אחד, וההורה השני מורשה לבקר אותם או לארח אותם בסופי שבוע, על פי הסדר הראייה שייקבע. מקרים כאלה נפוצים כאשר אחד ההורים גר בחו"ל ואינו יכול להיות עם הילדים, במקרים שבהם אחד ההורים אינו כשיר לפקח על הילדים מבחינה נפשית ובמצבים מעטים נוספים שתלויים במקרה.

 

  • משמורת מפוצלת – מצב שבו הורה אחד נוטל חזקה על חלק מהילדים וההורה השני על הילדים האחרים. בדרך כלל לא מצב שקורה בפועל משום שהוא עלול לפגוע מאוד בקשר בין האחים ובין הילדים להוריהם.

 

  • משמורת משותפת – סוג המשמורת המקובל ביותר, ולפיו שני ההורים מתחלקים כמעט חצי-חצי במשמורת על הילדים.

מה קורה כשמדובר בילדים קטינים?

כשמדובר בילדים קטינים, עדיין קיים בישראל חוק חזקת הגיל הרך. על פי חוק זה, המשמורת על ילדים עד גיל 6 נתונה לאימם והאב מחויב בתשלום מזונות, אלא אם כן נבדק ונמצא כי היא אינה כשירה לכך שהם יהיו בחזקתם.

 

במקרה כזה פקידת הסעד מתערבת בנושא של הסדרי הראייה וקובעת אותם בצורה שתיטיב עם הילד וייתן מענה הולם לצרכיו ולרווחתו.

חשוב לציין שכיום בתי הדין הרבניים הם אלה שנוטים לפסוק יותר על פי חזקת הגיל הרך ובתי הדין לענייני משפחה פוסקים גם אחרת – אם הם חושבים שזאת אכן טובתו של הילד. לכן, חשוב מאוד לקחת את הנושא הזה בחשבון לפני שמחליטים לאיזו ערכאה להגיש את תביעת הגירושין.

כאשר מדובר בילדים מעל גיל 6, ניתן תמיד לפסוק משמרות משותפת לשני ההורים, ואז מתעוררת שאלה לגבי חובתו של האב במזונות.

כפי שדברים מתנהלים כרגע, במידה שהילד מעל גיל שש ושני ההורים משתכרים פחות או יותר משכורת שווה, בדרך כלל יופחתו דמי המזונות שמשלם האב, אבל הכל, כמובן, תלוי מקרה.

בכל מקרה, בדרך כלל המצב יהיה כזה שיש הורה אחד משמורן, והורה אחד שמקבל הסדרי ראייה, שיהיו בדרך כלל מפגשים דו-שבועיים עם ההורה הלא משמורן, ולינה משותפת כל סוף שבוע שני.

במקרים מסוימים ניתן יהיה להרחיב את זמני השהות, כך שגם המפגשים הדו שבועיים יכללו לינה.

האם ניתן לשנות את הסדרי הראייה?

משרד עורך דין בבאר שבע קארו אנקרי

לייעוץ משפטי ללא התחייבות

כפי האמור לעיל, זמני הראייה המקובלים יהיו מפגשים דו שבועיים עם ההורה הלא משמורן, ולינה אצלו כל סוף שבוע שני.

אם מעוניינים לשנות את הסדרי הראייה – יש להגיש בקשה לבית המשפט. בית המשפט יבחן את הבקשה לפרטיה, כאשר מה שינחה אותו, כמו בכל סעיף ועניין אחרים בשיקולי המשמורות, הוא טובתו של הילד.

כך למשל, אם האם מבקשת לשנות את הסדרי הראייה בגלל מעבר דירה שמתבצע בגלל קידום שקיבלה בעבודה או אב מעוניין לשנות את זמני השהות בגלל שינוי בשעות העבודה שלו, בית המשפט ינסה להתחשב אולם אם יתברר שהשינוי פוגע במשך הזמן שהילד ישהה עם ההורה, או שמשמעותו היא שהוא לא יוכל יותר ללכת לחוג שהוא אוהב – בדרך כלל לא יהיה אישור לשינוי שכזה.

במקרי משבר שונים, כל מקרה ייבחן לגופו. כך למשל, בצל משבר הקורונה מוגשות לבתי הדין הרבה מאוד בקשות לשינוי בהסדרי הראייה, אם בגין הצורך לעבוד יותר בגין החשש למצב הכלכלי או דווקא בגין יציאה לחל"ת שמאפשרת יותר זמן פנוי, ואם בגין מקרה בידוד או חלילה מחלה, שמחייבים את שהותם של הילדים עם ההורה שאינו חולה / מבודד.

 אם לסכם, ההחלטה לגבי משמורת ילדים יכולה לחלוטין להתבצע על ידי שני ההורים, אבל ההחלטה הסופית תתבצע על ידי בית הדין כשמה שיעמוד לנגד עיני השופטים היא טובתם של הילדים.

על מנת להגיע להסכמה כזאת מלכתחילה, חשוב מאוד להיוועץ בעורכי דין לענייני משפחה, אשר יסייעו בקבלת ההחלטות כשיביאו את הזווית האובייקטיבית שרואה לגמרי את טובת הילד.

 

משרד עורכי דין קארו את אנקרי לשירותכם

 

אנחנו במשרד עורכי דין קארו את אנקרי מתמחים בתחום של דיני משפחה ומאחורינו ניסיון רב שנים של ליווי זוגות בהליכי גירושין.

אם אתם נמצאים בשלבי גירושין ומעוניינים לקבל ייעוץ מקצועי וליווי משפטי צמוד, אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר ולקבוע פגישה שבה נבחן את הדברים עד הפרט הקטן ביותר, ונסייע לכם להגיע להסכם שיהיה מקובל על כולם, כשטובת הילדים נמצאת מעל הכל.

לפרטים נוספים ולקביעת פגישה צרו עמנו קשר טלפוני או דרך האתר ונשמח לעמוד לשירותכם.

 

דילוג לתוכן