גירושין בבית הדין הרבני (רבנות)
ליצירת קשר
בני זוג יהודים אשר נישאו יהיו חייבים לעבור בבית הדין הרבני על מנת להתגרש, הם יכולים לבחור האם לכרוך (לכלול) את כל הנושאים השונים הקשורים בהליך הגירושין כדוגמת מדור, מזונות ילדים, מזונות אישה פירוק שיתוף, רכוש וכתובה יחד בתביעת הגירושין בבית הדין הרבני או לחילופין להתגרש בלבד בבית הדין הרבני ולקיים את שאר ההליך בבית המשפט לענייני משפחה.
בני זוג יכולים להגיע לבית הדין הרבני בהליך גירושין בהסכמה כאשר גיבשו הסכם מבעוד מועד והביאו אותו לאישור בית הדין הרבני או לחילופין אישרו את ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה והגיעו לבית הדין הרבני למתן גט בלבד.
פתיחת תיק גירושין
בני זוג יהודים המבקשים להתגרש מחויבים לפתוח תיק גירושין בבית הדין הרבני על מנת לקבל גט. גט נותן תוקף רשמי לצדדים המאשר שהם גרושים זה מזו בהתאם לחוקי מדינת ישראל.
במידה ובני הזוג או אחד מהם אינו יהודי ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין אליו משתייכים בני אותה דת כמו בית הדין השרעי על מנת לפתוח תיק גירושין.
ניתן להגיע עם הסכם מבעוד מועד על מנת לפתוח תיק גירושין בבית הדין הרבני וניתן גם להסדיר את העניינים הרכושיים לאחר מתן הגט.
במידה והצדדים מגיעים ללא הסכם גירושין או הסכם חלוקת רכוש, בית הדין הרבני יתנה את מתן הגט בשני תנאים מחייבים האחד שהצדדים לא יתגוררו תחת קורת גג אחת והשני שמקום מגורי הילדים לאחר מתן הגט מוסכם על ידי הצדדים באופן קבוע או זמני.
תביעת גירושין לא ניתן להגיש בבית המשפט לענייני משפחה מאחר ורק לבית הדין הרבני ניתנה סמכות לדון בענייני נישואין וגירושין כאשר בני הזוג יהודיים.
עילת גירושין
על מנת להתגרש על הצדדים להוכיח לבית הדין הרבני כי יש סיבה לגירושין (עילת גירושין), דוגמאות לעילת גירושין הן בגידה של אחד מבני הזוג, סרבנות לקיים יחסי מין, בעל שאינו מפרנס את אישתו, עקרות ועוד. בהתאם לדין התורה חלק מהעילות רלוונטיות לנשים בלבד וחלקן רלוונטיות לגברים בלבד.
ישנן עילות בעקבותיהן עלול אחד הצדדים "לשלם מחיר", לדוגמה אישה בוגדת תאבד את כתובתה.
על פי ההלכה בית הדין הרבני ייתן פסק דין אשר יחייב בני זוג להתגרש, רק אם הוכיח אחד הצדדים כי יש עילת גירושין.
על פי דין תורה גט חייב להינתן בהסכמת הצדדים, לכן בית הדין הרבני רק במקרים קיצוניים יורה לתת פסק דין המחייב מתן גט על אחד הצדדים.
סרבנות גט
צד אשר מסרב לתת גט נקרא סרבן גט, במידה ובית הדין רואה כי מתקיימת עילת גירושין הוא ייטה להטיל סנקציות על סרבן הגט כדי לרכך את סירובו ולשכנע אותו לתת גט.